dissabte, 26 de gener del 2008

Productes energètics.Energia de laboratori

Avui farem una repassada dels principals tipus de productes energètics que podem trobar al mercat, ja que a nivell d´esports de fons com els que practiquem poden anar molt bé; tot i que personalment on hi hagi una bona racció de fruits secs o un plàtan, que no es posi un producte d´aquests xD, ja que a més acostumen a ser carets. Però per les competicions si que són un recurs bo, ja que l´assimilació és ràpida i la presa fàcil.

Barretes energètiques: Destinades a proporcionar energia per l´entrenament o competició. Contenen carbohidrats, vitamines i minerals. Algunes tambè contenen proteïnes.

Barretes energètiques d´assimilació ràpida
La seva missió és asegurar que en pocs minuts arribi la glucosa als musculs. (el seu pas per l´estomac és mínim. Tenen un perill que quan s´acaba el seu aport energètic es produeix un gran baixón. Per això són indicades en la part final de una competició o entrenament.

Barretes energètiques d´assimilació lenta.
La seva base són els hidrats de carboni d´assimilació lenta, és a dir que aseguren l´aport d´energia en un temps prolongat. S´han de prendre amb suficient anticipació; mai esperar a tindre gana.

Begudes energètiques
a) Begudes hipotòniques
b) Begudes isotòniques
c) Begudes hipertòniques

-MCT: triglicèrids de cadena mitjana (grasses) que són absorbits i metabolitzats ràpidament. El seu valor energètic és lleugerament menor a les altres grasses (7Kcal/g). No s´acostuma a convertir en mitxelins!

-Glucosa (Líquida, en pastilles solubles,…)

-Gels: Són líquids de fácil assimilació (IG elevat)

-PSC (Productes substitutòris de menjars): Ajuden a augmentar el pes cobrint qualsevol falta de calories i altres nutrients. Aporten quantitats equilibrades de Prot, HC, Vit i Min. Altres incorporen creatina i glutamina. Són pràctics i còmodes d´utilitzar.

-Maltodextrina: Carbohidrat utilitzat en suplementsde recuperació i augment de força i massa muscular.

-Dextrosa: Carbohidrat utilitzat en suplementsde recuperació i augment de força i massa muscular.

4 comentaris:

Oscar 1977 ha dit...

En venen el cap las mil i una històries que feiem per preparar i competir en un 50 km. marxa en qüestió d'alimentació específica, bomba d'hidrats, etc. Van bé les ensenyances que poguis aportar al blog, s'agraeix...

Miguel Angel ha dit...

Què tal? He arribat al teu blog a través del de Mariona i he vist que em tens linkejat. Ara mateix et poso també al meu!
Pel que he vist, i fent referència al nom del teu blog, tractes tota mena d'assumptes relacionats amb l'esport. Bastant interessant! Ja tinc una altra pàgina per visitar diàriament.
Salutacions,
Miguel Ángel (tri-wellness.blogspot.com)

PLuRieSPoRTiSTa ha dit...

I tant Miquel Àngel, el teu blog em va semblar interessant i per això el vaig linkejar ;) Ens anem llegint! Salut!

rogero ha dit...

iepa! bona info, m'has recordat els principis de nutrició que vem estudiar a la universitat, jeje. Molt interessant el que dius dels nutrients d'assimilació ràpida, ja que a vegades s'abusa en accès de gels sense saber ben bé per a què serveixen! molt interessant!