diumenge, 7 de desembre del 2008

Rogaining, t´animes?

El proper 17 de gener, es disputarà a l´Espluga Calba (Les Garrigues) una cursa d´orientació de 6 hores de durada on s´intentarà trobar el màxim possible de fites en un mapa de 50 km quadrats. Nomès es necesita, una brúixola, roba d'abric i cómoda i una mica de menjar. Des de que em van informar de l´existència d´aquesta cursa em va picar el cuquet d´anar-hi. Ho estic meditant...Qui s´anima?

Aquesta és la web de la prova, on s´explica que és això del Rogaining: http://www.thewildboar.org/index.html

Rogaining es una cursa d’orientació a peu, de molt llarga distància per Equips, molt semblant a una Marató Orientació, però sense dur a sobre tot l’equipament d’autosuficiència, dons hi ha un lloc on tornar a menjar, descansar i fins i tot dormir. L’objectiu es fer molts punts trobant les fites que hi ha ubicades en un àrea geogràfica, i dins d’un temps limitat.
Les fites es poden buscar en el ordre que vulgui cada equip. No totes les fites valen els mateixos punts, això dependrà de la dificultat física i/o tècnica per trobar-les.Es molt important tornar i arribar a meta dintre del horari, dons les penalitzacions per retard son molt elevades, i fins i tot, poden comportar la desqualificació si superen els 30 minuts.
Una Competició de Rogaining, por ser de 6, 8, 12 i 24 hores, i per tant de dia i nit, i les úniques eines d’orientació permeses son, el mapa topogràfic on hi ha marcades les fites, la brúixola i el rellotge. Una Rogaina es una veritable aventura esportiva, i molt divertida.Rogaining es un esport d’ Equip.
Qui fa mes punts es qui guanya la prova. Cal afinar molt en l’elecció de ruta entre fita i fita, i fer-ho en un ordre coherent que permeti visitar el màxim de fites possibles, dins del temps permès.
Cada Equip decideix si visita les fites més dures i difícils que li donaran molts punts, o bé es dedica a visitar moltes fites fàcils, encara que donin pocs punts.
Qui hi pot participar?Es una activitat d’ Equip, pensada per qualsevol persona, de qualsevol edat ó condició física. Des de atletes d’ Elit, fins a famílies sencers amb nens, s’ho passaran be en una Rogaina. Sempre hi ha una assessorament específic per la gent que comença. El ritme, els llocs per on passar, si vols o no tornar a descansar al Hash House, nomes depèn de tu i dels teus companys d’equip. Alguns Equips altament competitius poden fer 60 Km. en 12 hores, i molt més a una prova de 24 hores.
La satisfacció arriba quan esculls el teu propi camí per fer cada tram i arribar on vols, i finalment tornes a l’arribada, dintre del temps previst.
Què necessites?Rogaining es un esport baratet, tan sols roba i calçat còmode per anar pel bosc, una brúixola, rellotge, xiulet, llapis, motxilla amb dipòsit d’aigua, roba recanvi, farmaciola, i quelcom per menjar. Si la prova es de 12 o 24 hores, frontal, i material de camping per descansar al Hash House.L’ inscripció es d’uns 35 €, depèn molt de cada prova. Inclou el mapa, l’ informació encasaria, i normalment també el menjar al hash house, ó al finalitzar.
Com va la cosa?Entre 30 minuts i 2 hores (depenent de la prova) abans de la sortida, cada participant rep un mapa de la cursa amb les fites marcades. També reben les descripcions dels controls i els punts que val cadascun. El Equips fan la seva estratègia de quins controls buscaran i quan.Es molt important tornar a la Sortida/Arribada abans de l’hora marcada per evitar penalitzacions. Durant tota la prova, els components del Equip han de romandre junts. Si un membre es retira, cal comunicar-ho, la resta pot seguir però fora de competició.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant el rogaining, una manera diferent de fer esport, disfrutar i guiar-se en la natura. Només llegint la crónica entren ganes de provar-ho!.

Planets