dimarts, 20 de novembre de 2007

Perillositat i toxicitat en l´alimentació

Quan mengem sabem que ens estem posant a la boca molta "basura", però va bé coneixer-la de més aprop i si us preneu la molèstia de mirar les etiquetes dels productes podreu fer alguna cosa per cuidar una mica el vostre cos. És per aquest motiu que us he preparat una llista amb tots els components i aliments que hem de parar compte:

1-Perillositat dels aditius que s´inclouen en alguns aliments
Es cataloguen normalment com a conservants, colorants, potenciadors del sabor,...n´hi ha que són completament inofensius, però amb alguns haurem d´anar en compte perque el seu consum a llarg plaç pot portar resultats nefastos. La més perillosa és la E-330.

Cancerígens: E-102 E-112 E-120 E-123 E-124 E-127 E-131 E-142 E-210 E-211 E-212 E-213 E-214 E-220 E-225 E-230 E-250 E-251 E-252 E-311 E-330 E-407 E-450

Sospitosos cancerígens: E-231 E-232 E-233 E-241 E-338 E-341 E-460 E-461 E-462 E-463 E-466 E-477

Pertorbacions intestinals: E-221 E-222 E-223 E-228 E-311 E-320 E-321 E-330 E-339 E-340 E-400 E-447 E-461 E-462 E-463 E-466 E-467

Problemes a la pell: E-231 E-232 E-233 E-312

Probl. de cor/ circulació: E-230 E-251 E-252

Altres sospitosos: E-125 E-141 E-150 E-171 E-215 E-216 E-217 E-467

Alguns productes que estàn al mercat i que porten substàncies perilloses:
-Natillas Danone: E-102 E-124
-Mermelada Helios Light: E-211
-Alguns embutits: E-251 E-252
-Scheweppes llimona: E-330
-Formatgets “La Vaca que riu”: E-330
-Tomaquet triturat Continente: E-330

2-Perillositat de substàncies tòxiques que provenen del medi ambient:

Determinants aliments reben influènces externes derivades de la utilització d´herbicides, fungicides, insecticides, fertilitzants sintètics i naturals nitrogenats. La contamínació ens pot arribar tan a través de l´aigua (haurem de vigilar que no superi els 50 mg / l de nitrat) com d´aliments directament exposats al sól. Per tant haurem de fer un consum moderat d´aliments que tenen un contingut alt en nitrats com són:[1]

Contingut de nitrats molt alt: Contingut de nitrats alt: Contingut de nitrats mitjà:
Verdolaga 615 Api 223 Espincas ecològics 97
Acelga 487 Remolatxa convencional 195 Col ecològica 90
Enciam d´hivernacle 368 Nap convencional 168 Espinacs convencion 84
Nap d´hivernacle 358 Enciam convencional 159 Julibert convencional 84
Berro d´hivernacle 334 Berro convencional 155 Col xina ecològica 76
Julibert d´hivernacle 340 Rabe convencional 153 Berro ecològic 70
Valerianela d´hivernacle 320 Col.lirabe convencional 133 Carabassa 68
Raves d´hivernacle 286 Rabe ecològic 131 Espàrrecs 66
Col.lirabe d´hivernacle 250 Hinojo 127 Porro 51
Nap ecològic 123 Pastanaga convencion 50
Enciam ecològic 119 Esquirola ecològica 49
Altres aliments que contenen nitrat: Valerianela convencional 117
Alguns roductes de carniceria com Col xina convencional 112
Pernil salat Col.lirabe ecològic 112
Embutits crus Col convencional 107
Asquerola convencional 106

3-Aliments enriquits:

L´efectivitat dels aliments enriquits és dubtosa; la seva assimilació i efectivitat no és segura ja que es modifiquen les sinèrgies naturals dels aliments.
A més, l´origen d´aquestes substàncies és dubtós i sovint es mantè en secret. Per exemple el calci s´obtè d´ossos animals, la vit B12 del fetge animal; la vit A del fetge , peix, rovell de l´ou, mantega,...; la vit C i E són sintètiques, Vit D de les llevadures, olis, peix,...Omega-3 de la farina, peix, ous,...; el Ferro de la sang o els vegetals;..

A més tots aquests productes enriquits tenen una alta dosis de màrketing. En resum es millor evitar-los.

[1] Dades en mg/100g d´aliment. Podem considerar que el contingut en nitrats es molt alt quan es supera els 250 mg/100g d´aliment; alt: 100-250 mg /100g d´aliment; mitjà: 50-100 mg/100g; i baix: -50mg/100g