dijous, 3 de gener del 2008

Mesurant el meu ritme cardíac durant la nit.

Aquesta nit he fet una cosa que feia temps que tenia ganes de fer. M´he despertat a mitja nit i m´he col.locat el pulsòmetre, he apretat el botonet de començar l´entrenament i au a dormir de nou! Volia veure com es comportava el meu cor mentre dormia; saber fins on em baixaven les pulsacions, saber si hi havia variacions brusques del rítme cardíac durant el son, si els somnis afectaven, la posició amb la que dormia, etc.
Aquest matí quan m´he aixecat, el primer que he fet ha estat passar les dades a l´ordinador, el resultat ha estat el seguent:

El límit entre la franja verda i la groga són les 80 p/m i entre la franja groga i blava les 60 p/m.

Cal dir que hauria de fer aquest experiment més vegades per obtindre conclusions bones, però he pogut observar que el ritme cardíac varia sensiblement mentre dormo; la base són unes 57-63 pulsacions, concretament m´ha sortit una mitjana de 61; però he arribat a pics entre 80 i 90 pulsacions durant les 2 hores i mitja que ha durat l´experiment. Podem atribuir aquests pics de pulsacions a moments de desvetlla, nervis, somnis,... El mínim de pulsacions ha estat de 51 cap a la meitat de l´experiment, quan portava una hora i quart dormint.
Que recordi m´he canviat dos cops de posició, ja que de tant en tant m´anava desvetllant. He començat dormint de costat, després m´he col.locat panxa a terra i finalment panxa enlaire. Al gràfic, clarament es veu que mentre he dormit de costat i panxa enlaire les pulsacions mitjanes han estat sensiblement inferiors que quan he estat panxa a terra, 57 pulsacions en el primer cas per 62 del segon. Potser fins i tot quan he estat panxa enlaire les pulsacions han estat una mica més baixes que de costat. Cosa que podriem pensar que és producte de la menor efectivitat dels pulmons i altres visceres quan estan més comprimides.

Pel que fa als pics de pulsacions cal dir que hi ha hagut 20 vegades durant les 2 hores i mitja que he superat les 70 pulsacions i entre elles 8 que he superat les 80 pulsacions arribant un cop a les 90. Tots aquests cops sense excepció han estat pics de molt pocs segons, uns 15 segons, per seguidament tornar a la base de 60 pulsacions aproximadament.

Pel que fa a les davallades de la FC no han estat massa eccentuades, només el cop a mitja nit que ha baixat a 51 p/m i altres de més petites a 53 dos cops i a 54 ja més cops aproximant-se als valors mitjans.

Es curiós també que el pic de 90 p/m vingui just després de la major davallada de 51 p/m, és un canvi bastant fort amb un rang de gairebé 40 p/m en tan sols 2 minuts 45 segons.

Cal dir tambè que tot i que el llit no s´ha mogut d´alçada sobre el nivell del mar durant tota la nit, el pulsometre (Polar S725X) marca unes lleus oscilacions de fins a 7 metres a les quals no faré massa cas xD.
I fins aquí la meva parra d´avui. Seguirem investigant! jeje

1 comentari:

Mariano Ortiz Diego ha dit...

Osti nen, ets "l'esportista cobaya"!!!jejeje!!! Ara tambe ho tindrè que provar jo...ja te comentare algo quan tingui els resultats!!! Au salut i bon 2008!!!